Over alles wat leuk is!

ICT

Hoe je je kunt beschermen tegen phishing

Hoe vaak hebt je jouw e-mail niet gecontroleerd en een alarmerend bericht van jouw bank of een ander bedrijf ontvangen met de boodschap dat jouw rekening mogelijk wordt afgesloten?

© Pixabay.com

Hoewel deze waarschuwingen vaak overtuigend lijken, gaat het helaas bijna altijd om phishing-zwendel. Voor degenen die niet bekend zijn met de term, e-mail phishing is een type e-mail dat afkomstig lijkt te zijn van een legitiem bedrijf, maar bedoeld is om de persoonlijke gegevens van de ontvanger te stelen.

Hoewel het moeilijk kan zijn om erachter te komen of een e-mail legitiem is of niet, kunt je met een paar eenvoudige tips om phishing te voorkomen de kans dat je het slachtoffer wordt van een oplichter aanzienlijk verkleinen.

Vertrouw nooit alarmerende e-mails

De eerste belangrijke tip om in gedachten te houden is dat de meeste betrouwbare bedrijven niet via e-mail om persoonlijke informatie of accountgegevens vragen. Dit omvat jouw bank, verzekeringsmaatschappijen en elk bedrijf waarmee je zaken doet.

Als je een e-mail ontvangt waarin om accountinformatie wordt gevraagd, verwijder deze dan onmiddellijk en bel het bedrijf om te bevestigen dat jouw account in orde is.

Open geen bijlagen van deze verdachte of vreemde e-mails, vooral geen Word-, Excel-, PowerPoint- of PDF-bijlagen. Een andere handige tip om phishing te voorkomen is om te vermijden dat je op links in e-mails klikt, omdat ze met malware kunnen zijn geladen.

Wees voorzichtig bij het ontvangen van berichten van leveranciers of andere derden; klik nooit op URL’s die in het oorspronkelijke bericht zijn opgenomen.

Ga in plaats daarvan rechtstreeks naar de site door het juiste URL-adres in te voeren om het verzoek te verifiëren, en raadpleeg het beleid en de contact procedures van de verkoper voor het opvragen van informatie bij de verkoper.

Windows-besturingssystemen zijn vaak het doelwit bij uitstek, dus bescherm uzelf wanneer je het systeem gebruikt.

Het belang van internet beveiligingssoftware

Een andere eenvoudige manier om je minder bloot te stellen aan phishingberichten is het gebruik van gratis virusbescherming en anti-spam software om je te beschermen tegen kwaadaardige berichten die naar jouw computer kunnen worden gestuurd.

Omdat anti-malware tools speciaal zijn gemaakt om je te beschermen tegen zelfs de meest complexe bedreigingen, zijn ze van vitaal belang op al jouw computers omdat ze zijn ontworpen om jouw gezond verstand aan te vullen.

Wachtwoordbeheer gemakkelijk gemaakt

Naast virusbescherming software op jouw computer is het van cruciaal belang een wachtwoordbeheerder te gebruiken om jouw online gegevens te beheren.

Je moet een wachtwoordmanager hebben, want het is tegenwoordig erg belangrijk om voor elke site een ander wachtwoord te hebben, omdat kwaadwillende aanvallers in geval van een datalek de ontdekte gegevens overal op het web zullen proberen te gebruiken.

Een van de beste kenmerken van wachtwoordbeheerders is het automatisch invullen van aanmeldingsformulieren om het aantal klikken te beperken. Bovendien bieden veel wachtwoordmanagers draagbare versies die op een flashdrive kunnen worden opgeslagen en overal mee naartoe kunnen worden genomen.

© Pixabay.com

Hoewel phishing soms een moeilijk op te lossen probleem kan zijn, kunt je door de eenvoudige tips in dit artikel te volgen en de juiste preventieve middelen toe te passen, het risico om het slachtoffer te worden van online oplichters aanzienlijk verkleinen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *