Over alles wat leuk is!

ICT

8 Tips om virussen op jouw computer te voorkomen

Wat is een virus? – Een virus is een computerprogramma dat kwaadaardige acties uitvoert wanneer het op jouw computer wordt geopend. De meest voorkomende zijn die welke op Windows-systemen zijn gericht.

© Pixabay.com

Elk virus heeft een specifieke kwaadaardige functie, die bijvoorbeeld kan bestaan uit het verwijderen van jouw bestanden, het stelen van wachtwoorden van jouw computer, het volgen van jouw acties en vele andere dingen.

Leer enkele belangrijke stappen kennen om virussen te vermijden:

Antivirus

Het antivirus is niet alleen verantwoordelijk voor de beveiliging van de computer, maar het is een eerste stap voor degenen die zichzelf willen beschermen. Het voorkomt bepaalde acties van de gebruiker niet, maar helpt automatische acties te voorkomen en genereert waarschuwingen voor de gebruiker.

Hoe beter en actueler de antivirus, hoe beter jouw bescherming. De betaalde die op de markt bestaan zijn superieur aan de gratis, aangezien zij een brede ondersteuning bieden. Maar sommige gratis antivirussen helpen al bij het voorkomen en waarschuwen.

Up-to-date besturingssysteem

Wanneer het systeem verouderd is, is het voor hackers veel gemakkelijker om jouw PC te infiltreren. Update jouw systeem altijd. Ze kunnen zo worden geconfigureerd dat ze automatisch of zelfs handmatig worden uitgevoerd – wanneer je maar wilt.

Ga niet naar onbekende links

In e-mails, websites, chatprogramma’s, of vrijwel alles waartoe je toegang hebt op het Internet kan, keer op keer, een of andere link kwaadaardig zijn. Aandacht, zorg en voorzichtigheid in elke situatie is essentieel en helpt jouw gegevens en besturingssysteem te beschermen.

Stuur geen gegevens per e-mail

Probeer zo veel mogelijk jouw persoonlijke gegevens, jouw wachtwoord voor jouw rekening en jouw bankgegevens, niet mee te sturen. Immers, als de hacker toegang heeft tot het wachtwoord van jouw e-mail, heeft hij ook toegang tot alle verzonden of ontvangen gegevens.

Gebruik onwaarschijnlijke en verschillende wachtwoorden op elke site

Geef verschillende paswoorden aan winkelsites, banken, e-mails en andere diensten. Zelfs als iemand achter jouw wachtwoord komt en inlogt op een bepaalde site, zal het voor hem niet mogelijk zijn om met dezelfde combinatie toegang te krijgen tot andere sites. Hiermee minimaliseert je de schade in geval van ongeoorloofde toegang.

Pas op voor downloads

Downloads zijn een belangrijke reden voor het binnendringen van virussen in machines. Blijf goed opletten met downloadknoppen, sommige sites kunnen de indruk wekken dat de download zal gebeuren via een link die in feite naar een virus zal leiden.

Aandacht bij de installatie van programma’s

Let op alle extra software die het programma tijdens de installatie aangeeft. Vermijd alles te aanvaarden tijdens het proces, want veel software wijst op de installatie van andere bijkomende zaken die, zelfs als ze geen kwaadaardige code bevatten, jouw computer trager en kwetsbaar kunnen maken.

© Pixabay.com

Betrouwbare sites

Het komt vaak voor, vooral wanneer je zoekmachines gebruikt, dat je naar onbekende sites wordt geleid om te winkelen, video’s te bekijken of andere acties te ondernemen. Sommige gebruikers hebben voldoende kennis om op dergelijke sites te kunnen werken zonder virussen op te lopen, maar voor leken is het van essentieel belang dergelijke pagina’s te vermijden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *