Over alles wat leuk is!

ICT

Ken 3 voordelen van het gebruik van een VPN

Velen hebben gehoord van VPN, maar slechts weinigen weten echt uit te leggen wat het is en hoe het werkt. De meeste mensen kennen de basis ervan, maar inzicht in VPN is de beste manier om voordeel te halen uit deze technologie. En hoewel onbekend bij sommigen, kan het talrijke voordelen opleveren voor de gebruikers ervan.

© Pixabay.com

Maar wat is VPN?
VPN is het Engelse acroniem voor Virtual Private Network. Het is een optionele netwerkdienst die tussen de gebruiker en het internet werkt en extra hulpmiddelen biedt voor geheimzinnig surfen, encryptie, veiligheid en privacy.

De gemiddelde gebruiker gebruikt VPN om zijn online activiteiten privé te houden en toegang te krijgen tot diensten en websites die anders niet beschikbaar zouden zijn. In normale situaties wordt iemand, telkens wanneer hij verbinding maakt met het internet, aan de hand van zijn IP-nummer geïdentificeerd. Dit nummer wordt toegekend door de internet service provider (ook ISP of Internet Service Provider genoemd), die toegang heeft tot een groot deel van de gegevens die worden verzonden (met uitzondering van de meest gevoelige informatie).

Dit betekent dat de ISP kan zien welke sites je bezoekt en zelfs de bezochte pagina’s belangrijke informatie uit het IP kan halen (zoals locatie, taal en zelfs sommige voorkeuren).

Het is in deze context dat VPN bestaat. Deze netwerkdienst kan jouw IP-adres “verbergen”, zodat de ISP en websites geen toegang hebben tot jouw gegevens en jouw privacy wordt beschermd.

Hoe kan een VPN het dagelijks leven vergemakkelijken?
Hier is een lijst van voordelen van het hebben van een VPN!

1. Toegang op afstand voor bedrijven

VPN is zeer nuttig binnen bedrijven, omdat het gebruikers in staat stelt de interne hulpmiddelen van het bedrijfsnetwerk buiten het kantoor te gebruiken.

Voor werknemers die op reis of thuis werken, beperkt het gebruik de manier waarop zij kunnen werken niet, waardoor hun productie niet wordt beïnvloed en de veiligheid van de ingevoerde gegevens wordt gewaarborgd.

2. Anoniem browsen en extra veiligheid

Door de mogelijkheid om jouw locatie te “camoufleren”, kunt je met een VPN anoniem op het web surfen. Dit zorgt voor een extra beveiligingslaag, vooral als je de gewoonte hebt om regelmatig gebruik te maken van openbare verbindingen. Zelfs wanneer je openbare wi-fi gebruikt, verhoogt VPN jouw beveiliging tegen spammers en hackers.

Hiermee kunt je namelijk surfen op een server die gescheiden is van het openbare netwerk. VPN’s hebben een hoog niveau van gegevensversleuteling, waardoor het voor een hacker bijna onmogelijk wordt om toegang te krijgen tot jouw informatie.

3. Toegang tot regionale inhoud

Geoblocking is locatie blokkering, waarbij internetinhoud wordt beperkt op basis van de geografische locatie van wie surft. Met VPN kunt je inhoud deblokkeren die beperkt is tot een bepaalde locatie.

Dit is vooral nuttig voor wie veel naar het buitenland reist en toegang heeft tot streamingdiensten en on demand. Met deze dienst kunt je jouw favoriete tv-programma’s bekijken vanuit jouw eigen land, of zelfs een app of nieuwe functie testen die alleen beperkt is tot een regio.

© Pixabay.com

Conclusie

Er zijn veel twijfels over het gebruik van VPN’s. Maar zoals je hier hebt gezien, is het belangrijk om jouw privacy, veiligheid en bescherming van jouw persoonlijke gegevens te waarborgen, zelfs wanneer je toegang hebt tot openbare netwerken. Zoek dus naar betrouwbare providers en zorg ervoor dat jouw toegang 100% anoniem is.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *