Over alles wat leuk is!

ICT

Waar je op moet letten bij de keuze van een beeldscherm voor je computer

Bij de aankoop van een monitor houden de meeste mensen alleen rekening met enkele basiskenmerken, zoals merk, grootte en prijs. Om na de aankoop geen spijt te krijgen, is het goed om aandacht te besteden aan enkele andere details die een verschil kunnen maken in jouw gebruikerservaring, zoals resolutie, contrast, helderheid en beschikbare aansluitingen.

© Pixabay.com

En als je niet weet waar je moet beginnen of deze termen niet begrijpt, hebben wij dit artikel opgesteld met de belangrijkste tips voor je om jouw volgende monitor beter te kiezen. Kijk hier eens naar!

Passende grootte

De keuze van de afmetingen hangt in hoofdzaak af van drie aspecten: jouw voorkeur, de voor de installatie beschikbare ruimte en hoeveel je bereid bent uit te geven. Met afmetingen die variëren van 14 inch tot 38 inch, zijn er monitoren met een verscheidenheid aan ontwerpvoorstellen en schermen die in talloze situaties voor geweldige ervaringen moeten zorgen.

Beeldschermen van 19 tot 22 inch zijn doorgaans perfect voor gebruik thuis of zelfs op kantoor, omdat het grote formaat het mogelijk maakt inhoud op een geschikt formaat weer te geven, waardoor het gemakkelijk dagelijks kan worden gebruikt. Als je echter video’s wilt bekijken of wilt gamen, is een scherm van 24 inch of groter wellicht geschikter.

Resolutie

Het analyseren van de technische details van een monitor is zeer belangrijk en, onder zoveel details, komt de resolutie op de voorgrond. De regel hier is heel eenvoudig: hoe hoger de resolutie, hoe beter de kwaliteit en dus de definitie.

Vaak is de resolutie gebonden aan de grootte van het beeldscherm en de verhouding, maar er zijn modellen die aan deze regel ontsnappen. Er zijn 24 inch monitoren met Full HD resolutie, maar er zijn ook opties van dit formaat met 4K resolutie.

In het algemeen hangt de keuze van een dergelijke functie hoofdzakelijk af van jouw behoeften. Tegenwoordig hebben de meeste schermen al een Full HD-resolutie, die ideaal is voor bijna alle taken, waaronder films en games.

Beeldverhouding

Het breedbeeldformaat is zeer populair en voldoet over het algemeen aan de behoeften van bijna alle gebruikers. De meest gebruikelijke beeldverhouding is 16:9, waarmee je Full HD-resolutie (1920×1080 pixels) kunt weergeven zonder vervorming van de inhoud. Er zijn echter schermen met verschillende beeldverhoudingen, wat veel aandacht vereist bij de aankoop.

Het breedbeeldformaat is in zwang geraakt, vooral door films en spelletjes. Deze keuze is van belang, vooral voor degenen die niet te veel zwarte balken willen bij het afspelen van multimedia-inhoud. Schermen met de beeldverhouding “16:9” geven bredere beelden met zijbalken alleen weer in video’s met een beeldverhouding 4:3.

Verbindingen

Wie er de voorkeur aan geeft hetzelfde scherm te gebruiken om verschillende apparaten op aan te sluiten, moet aandacht besteden aan de aansluitingen van de monitor. De huidige modellen hebben HDMI, DVI en DisplayPort, maar er zijn nog steeds beeldschermen met een VGA-aansluiting.

Het is belangrijk op te merken dat de maximale hoge definitie alleen kan worden verkregen via een monitor met HDMI- of DisplayPort-aansluiting. Jouw PC moet echter wel een compatibele uitgang hebben. Voor gamers zijn dit zeker de beste opties.

© Pixabay.com

Gebruikers die hun PC alleen voor internetgebruik gebruiken, kunnen kiezen voor eenvoudiger modellen die alleen over VGA of DVI beschikken. Investeren in een toestel dat is uitgerust met meer technologieën is echter meer aangewezen, aangezien de beeldschermen lang meegaan en je in de toekomst misschien een betere verbinding nodig zult hebben.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *