Over alles wat leuk is!

ICT

De duurzaamheid in drukkerijen, ken het belang voor deze sector

De bezorgdheid over het minimaliseren van de afvalproductie in bedrijven en industrieën neemt elk jaar toe. In de grafische industrie heeft duurzaamheid een belangrijke relatie met de vermindering van de hoeveelheid inputs en de recycling van materialen die in grote drukkerijen worden geproduceerd. Het zoeken naar duurzame drukprocédés, recycleerbaar papier en ecologische producten is dan ook aan de orde van de dag.

© Pixabay.com

Het is duidelijk dat duurzame initiatieven bij drukkerijen al zaken zijn die te maken hebben met de zorg voor de planeet en het behoud van flora en fauna. Gedragsaanpassing en preventiestrategieën zijn dan ook de meest geschikte alternatieven.

Gebruikte middelen en milieubeheer in printers
Drukkerijen over de hele wereld maken bij hun productie gebruik van een aantal natuurlijke en hernieuwbare hulpbronnen. Daarom moeten zij op milieuvriendelijke wijze worden ingezameld, gebruikt en verwijderd. Daarom is het van essentieel belang een drukkerij te kiezen die zich om dit aspect bekommert. Enkele gebruikte bronnen:

Water
Water is een natuurlijke hulpbron die niet veel wordt gebruikt in de drukindustrie. Toch wordt het gebruikt in sommige procédés, zoals voordruk- en zeefdruk baden. Een drukkerij die zich bekommert om het behoud van het milieu moet dus weten hoe zij het gebruik van water in haar processen kan optimaliseren.

Inkten
Inkten zijn de meest gebruikte producten in printers van om het even welk segment. Bij de samenstelling ervan wordt gebruik gemaakt van metalen en chemische stoffen zoals hars, pigmenten, additieven en oplosmiddelen. Daarom is het ideaal dat de drukkers milieuvriendelijke maatregelen hebben om deze inputs op de juiste wijze te verwijderen, zodat milieuvriendelijk printen ​mogelijk wordt.

Papier
Ongetwijfeld is papier de belangrijkste grondstof die in de drukindustrie wordt gebruikt. Het is een grondstof die afkomstig is van bomen, maar de productie ervan is in veel landen voor 100% afkomstig van herbebossing.

Met andere woorden, hoe meer papier er wordt verbruikt, hoe meer bomen er worden geplant. De drukkers die dit bosbeheer aanmoedigen, zorgen voor het behoud van het milieu en het legale en gecontroleerde verbruik van bossen.

Hoe kan men het milieu in drukkerijen onder controle houden?
Milieubeheersing is een geheel van maatregelen ter verbetering van de milieu productie in drukkerijen. Deze maatregelen worden genomen via de volgende acties:

Preventieve acties
Deze maatregel voorziet in afvalvermindering, behoud van natuurlijke hulpbronnen, vermindering of afschaffing van het gebruik van toxische stoffen en vermindering van verontreinigende stoffen in water, bodem en lucht.

Corrigerende maatregelen
Deze actie omvat de behandeling en duurzame verwijdering van afval dat in drukkerijen ontstaat, zoals zuiveringsinstallaties en bewust hergebruik van inputs.

Milieubeheer
Milieubeheer wordt ontwikkeld met gebruikmaking van preventieve milieu strategieën. Deze strategieën zijn geïntegreerd in de productieprocessen, producten en diensten van de grafische industrie. Met een efficiënt milieubeheer komen de drukkers op voor duurzaamheid.

© Pixabay.com

Conclusie
Ten slotte zorgen groenere drukkerijen ervoor dat hun drukprocessen zo efficiënt en gestroomlijnd mogelijk zijn. Met zaken als digitaal drukken kunnen we ervoor zorgen dat er minder drukplaten en extra materialen worden verspild.

Wij kunnen zelfs de nieuwste software gebruiken om de drukprocessen te volgen en ervoor te zorgen dat alles vlot verloopt, zodat er minder kans is dat een partij commercieel materiaal moet worden herdrukt.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *