Over alles wat leuk is!

Audio

DAB+: Toekomst van de radio

We zijn alweer een tijdje onderweg in de 21e eeuw. In ons huidige tijdperk bestaan veel geschreven en ongeschreven regels. Eén daarvan luidt: Alles wat gedigitaliseerd kan worden, wordt gedigitaliseerd. Het wekt bij sommige mensen verbazing dat we nog steeds gebruik kunnen maken van analoge radiozenders. Het is dan ook de vraag hoe lang we nog radiozenders kunnen beluisteren via FM. Zowel de publieke als de commerciële radiostations zijn volop aan het digitaliseren en DAB+ staat klaar om FM radio definitief op te volgen. Digitaal radio luisteren heeft veel voordelen in huis ten opzichte van analoge zenders. Met DAB+ heb je veel meer keus uit de te ontvangen radiozenders die je bovendien kan beluisteren via je smartphone, tv, tablet of laptop. Of je DAB+ radio natuurlijk.

© Pixabay.com

De geschiedenis van DAB+

Digitale radio is ontstaan in 1993. Met de inwerkingtreding van het Digital Audio Broadcasting systeem, oftewel DAB, was de digitale radio geboren. Het zou nog wel enige tijd duren voordat digitaal radio luisteren door het grote publiek werd ontdekt. Eerst moest in 2007 het DAB systeem nog verbeterd worden naar de huidige versie. Het oude DAB had al een wereldwijde dekking, door het nieuwe DAB+ systeem kreeg de kwaliteit van het geluid een enorme boost. Zelfs bij een mindere ontvangst heeft een DAB+ radio nog een veel beter geluid dan zijn voorganger. Verschillende tests hebben uitgewezen dat DAB+ drie maal efficiënter werkt dan DAB.

De werkende kracht achter DAB+

Kort samengevat komt het erop neer dat bij DAB+ meerdere radiozenders op eén frequentie kunnen worden uitgezonden. Al deze verschillende radiozenders worden gebundeld in een zogeheten multiplex. Wanneer deze radiozenders gezamenlijk worden opgevangen door de radio ontvanger, worden ze door de DAB+ radio vervolgens opgesplitst in de verschillende stations. Doordat op één frequentie meerdere radiozenders kunnen worden ontvangen, is het aanbod van de te ontvangen digitale radiozenders dus eigenlijk onbeperkt te noemen.

Nog een groot verschil met FM radio is het gebruik van Single-Frequency Network. FM zenders moeten altijd zenders vrijhouden om interventie en de daarmee gepaard gaande ruis te voorkomen. Bij DAB+ kunnen meerdere zendantennes niet alleen gebruik maken van dezelfde frequentie, het uitgezonden signaal wordt hier ook nog eens door versterkt.

De voordelen van DAB+

Digitaal radio luisteren heeft veel voordelen ten opzichte van radio via de kabel te beluisteren. Je hebt de keus uit veel meer zenders waarbij de kwaliteit van het geluid ook nog eens vele malen beter is. De onbegrensde mogelijkheden die digitalisering met zich meebrengt, zorgt bovendien voor veel comfort en een hoog gebruikersgemak.

Groot aanbod van radiozenders

Met DAB+ luister je alle zenders die je ook via FM kan ontvangen. Plus alle zenders die je niet via FM kan beluisteren. En dat zijn er een heleboel.

Hogere geluidskwaliteit

De digitale geluidskwaliteit is hoorbaar beter dan die van analoge radiozenders. Tonen en klanken zijn helderder en blijven ook op een hoog volume hun geluidskwaliteit behouden.

© Pixabay.com

Meer comfort en gebruikersgemak

Alles wat digitaal werkt, is er op gericht om het je zo makkelijk mogelijk te maken. Door middel van updates kan een handig foefje wat tot dan toe nog niet bestond alsnog in het leven worden geroepen. Kun je je voorstellen dat je handmatig aan een knopje draait tot je uiteindelijk je favoriete zender hebt gevonden? Dat was iets van vroeger, vraag maar aan je ouders of grootouders.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *