Over alles wat leuk is!

ICT

Wat Google, Facebook e.a. allemaal over je weten

We leven in een digitaal tijdperk en dat brengt uiteraard veel voordelen met zich mee. Het is tegenwoordig bijvoorbeeld zeer gemakkelijk om met mensen in contact te komen. Bovendien heeft het veel zaken vergemakkelijkt, daarbij kun je denken aan het bestellen van spullen online en ga zo maar verder. De sociale media speelt ook een grote rol in dit tijdperk. Veel mensen denken dat bedrijven als Facebook niet veel van je weten, maar dit is helaas een misvatting. In dit artikel bespreken wij wat zij zoal van jou weten, want dat is wel belangrijk om na te gaan. Want misschien ben jij je daar helemaal niet bewust van.

© Pixabay.com

Google weet waar je bent

Het klinkt misschien eng, maar Google weet in principe altijd waar jij bent. Tenminste, als jij die toestemming aan Google hebt gegeven. Het punt is echter dat de meeste mensen dit al snel hebben gedaan, wellicht zelfs onbewust. Laten we daar een leuk voorbeeld van geven. Heb jij in je leven wel eens gebruikgemaakt van Google Maps? In dat geval weet Google dus altijd waar jij bent, want om daar gebruik van te maken heeft Google je locaties nodig. Het is uiteraard gemakkelijk om Google Maps te gebruiken, maar je moet dan wel beseffen dat zij vaak weten waar jij woont, maar ook waar jij bent geweest in het verleden. Er worden dan zelfs hele timelines gemaakt. Google heeft dus echt een handig overzicht. Let wel: de intenties hoeven niet per se slecht te zijn, want misschien heb je ook wel genoten van de prachtige voordelen van Google Maps. Maar het is wel belangrijk om je daarvan bewust te zijn.

Google kent je zoekgeschiedenis

Een ander belangrijk aspect is dat Google je zoekgeschiedenis kent. Misschien heb jij het volgende wel eens meegemaakt. Je bent op zoek naar prachtige schoenen en dit typ jij dus in bij de welbekende zoekmachine. Je bent flink aan het scrollen en je besluit uiteindelijk om de schoenen wel of niet te kopen. Nu ga je gewoon weer door met je internetleven en zie je ineens allemaal advertenties van schoenen verschijnen! Dit kan even een eng momentje zijn, maar dit is gelukkig logisch te verklaren. Google slaat je zoekgeschiedenis namelijk op en op basis van die informatie weergeven zij specifieke advertenties. Dit kan in veel gevallen voordelig zijn, wanneer je bijvoorbeeld echt naar iets op zoek bent. Maar ook hierbij geldt: wees je er bewust van dat Google weet wat jij op internet aan het doen bent.

© Pixabay.com

Uiteraard zijn er nog meer dingen die Google en andere bedrijven van je weten. Maar hierboven hebben wij wel de belangrijksten opgesomd. Het punt is echter wel dat het belangrijk is om na te gaan wat goed en wat slecht is. Aanvaard jij bijvoorbeeld de risico’s van de gegevens en vertrouw jij ze? In dat geval kun jij er gewoon mee doorgaan, want het brengt voordelen met zich mee in je persoonlijke leven. Wantrouw jij ze? Lees op internet dan welke stappen je kunt nemen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *