Over alles wat leuk is!

Netflix

Volg de The Crown, een topserie op Netflix

Een van de populairste series op Netflix momenteel is The Crown. Een serie die ondertussen vier seizoenen beloopt en handelt over de Britse koninklijke familie. Met in de hoofdrol, Koningin Elizabeth II. Ondertussen de langszittende monarch ter wereld.

© Pixabay.com

De 95-jarige Elizabeth zwaait reeds sinds 1952 de scepter over het Britse Rijk. Begin volgend jaar draagt zij The Crown zeventig jaar.

De jonge Elizabeth

De Netflix-serie begint echter veel eerder dan Elizabeth’s zit op de troon. In het eerste seizoen zien we hoe ze als jong meisje getuige is van een ware konings-crisis.

In 1936 werd haar oom, Edward VIII, om persoonlijke redenen gedwongen om afstand te doen van de troon. Een van de gevolgen van die dramatische periode was dat haar eigen vader, tegen wil en dank, de hoofdrol moest overnemen.

Elizabeth’s vader zou, als George VI, dat vijftien jaar volhouden. Tot aan zijn vroegtijdige dood in 1952. Dat is het moment waarop de Elizabeth de troon bestijgt. Slechts vijfentwintig jaar oud.

Een bewogen begin

Naast deze koninklijke perikelen hebben we, de prachtige Netflix-serie volgend, van dichtbij kunnen meemaken hoe Elizabeth werd klaargestoomd voor de troon. Ondertussen pogend een goede relatie te onderhouden met haar onstuimige zusje Margaret. Een meisje dat het moeilijk vond om zich in de schaduw van de “uitverkoren” Elizabeth op te houden.

Daarnaast zijn we er ook getuige van hoe ze kennismaakt met de liefde van haar leven. Prins Philip, onlangs overleden op 99-jarige leeftijd. In veel opzichten haar steun en toeverlaat als het ging om haar rol als koningin over een destijds nog heus wereldrijk.

Een rijk dat op het moment van haar aantreden nog lag bij te komen van de oorlog. Politiek voorgezeten door niemand minder dan Winston Churchill.

Beetje bij beetje zien we Elizabeth groeien in haar rol. Maar ook hoe moeilijk het soms is om politiek neutraal te blijven. Zeker als de ene na de andere Eerste Minister passeert. Van Churchill, via Anthony Eden naar Margaret Thatcher en John Major.

Moeder van vier kinderen

Naast koningin was en is Elizabeth natuurlijk ook moeder. Moeder van vier kinderen: Charles, Anne, Andrew en Edward. Ook die komen aan bod in de Netflix-serie. Voornamelijk de eerste twee, met Charles in een prachtige hoofdrol.

We zien Charles opgroeien in een omgeving die nooit helemaal bij hem lijkt te passen. Hij wordt, zijns inziens, teveel in een keurslijf geperst. Iets dat zeker opgaat als het gaat om de liefde. In plaats van te mogen trouwen met zijn grote liefde, Sarah Parker-Bowles, wordt hij gedwongen een onmogelijke relatie met Diana Spencer te beginnen. De arme Lady Di die ogenschijnlijk het hart van Charles nooit wist te veroveren.

© Pixabay.com

Een topper van Netflix

Netflix heeft met The Crown een waar kunstwerk geproduceerd. Een serieuze poging gedaan om de Britse koninklijke familie zo reëel mogelijk neer te zetten. Een perfecte cast speelt onvergetelijke rollen tegen een koninklijk decor. Een decor waarin Elizabeth’s loodzware kroon centraal staat, maar waarin ook haar lief en leed met de kijker wordt gedeeld.

Kortom, een onvergetelijke serie van hoge kwaliteit. Een absolute aanrader voor iedereen, jong en oud.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *